AP2 ska säkerställa livsmedelssäkerhet och optimera logistik och förpackning för resiliens och hållbarhet.
AP2, område 2.1: Livsmedelssäkerhet, där vi identifierar luckor och förbättrar riskbedömningsramarna för säker hantering och lagring. Vi strävar efter att utveckla ett ramverk för mikrobiell riskbedömning för nya livsmedelssystem för att bättre kunna förutse faror och identifiera strategier för att minska riskerna. Detta inkluderar att tillhandahålla riktlinjer för säker hantering, bearbetning och långtidsförvaring av både traditionella och nya livsmedel för att öka motståndskraften och robustheten. Vi kommer också att ta fram strategier för att minimera biofilmbildning i processlinjer.
AP2, område 2.2: Logistik och förpackning, där vi utvärderar logistikutmaningar och optimerar förpackningstekniker för hållbarhet. Vi ska skapa ramverk för att optimera logistiken i cirkulär livsmedelsproduktion och distribution, ta fram rikstäckande kartor över lagrings- och distributionskapaciteten för viktiga näringsämnen samt fastställa genomförande- och prioriteringsstrategier för olika krisscenarier relaterade till logistik och förpackningar.