Arbetspaket 2

Kontakta oss

Hållbar och säker livsmedelsvärdekedja

AP2 ska säkerställa livsmedelssäkerhet och optimera logistik och förpackning för resiliens och hållbarhet.

AP2 omfattar två delområden 2.1 och 2.2:

AP2, område 2.1: Livsmedelssäkerhet, där vi identifierar luckor och förbättrar riskbedömningsramarna för säker hantering och lagring. Vi strävar efter att utveckla ett ramverk för mikrobiell riskbedömning för nya livsmedelssystem för att bättre kunna förutse faror och identifiera strategier för att minska riskerna. Detta inkluderar att tillhandahålla riktlinjer för säker hantering, bearbetning och långtidsförvaring av både traditionella och nya livsmedel för att öka motståndskraften och robustheten. Vi kommer också att ta fram strategier för att minimera biofilmbildning i processlinjer.

AP2, område 2.2: Logistik och förpackning, där vi utvärderar logistikutmaningar och optimerar förpackningstekniker för hållbarhet. Vi ska skapa ramverk för att optimera logistiken i cirkulär livsmedelsproduktion och distribution, ta fram rikstäckande kartor över lagrings- och distributionskapaciteten för viktiga näringsämnen samt fastställa genomförande- och prioriteringsstrategier för olika krisscenarier relaterade till logistik och förpackningar.

Område: 2.1

Jenny Schelin

Docent och universitetslektor inom teknisk mikrobiologi vid institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap på Lunds universitet (LU)
Livsmedelssäkerhet och livsmedelsburen virulens med fokus på att förstå mikrobiell aktivitet och virulensuttryck i livsmedelsmatriser, sidoströmmar och produktionsmiljöer.
Område: 2.1

Åsa Håkansson

Docent vid avdelningen för livsmedel och läkemedel vid tekniska fakulteten (LTH), Lunds universitet (LU)
Kostrelaterade förändringar av tarmflorans sammansättning och immunsvar, samt livsmedelshygien och livsmedelssäkerhet i relation till människors hälsa, inklusive risker kopplade till livsmedelsprodukter på marknaden, potentiella patogener i livsmedel och processer för hälsosam livsmedelsproduktion.
Område: 2.1

Marie-Louise Danielsson-Tham

Professor emerita i livsmedelshygien, leg. veterinär och knuten till Restaurang- och hotellhögskolan på Campus Grythyttan
Livsmedelsburna infektioner och förgiftningar, med målet att minska antalet matförgiftningar och utveckla kunskap om hur livsmedelsburna infektioner och förgiftningar kan förebyggas innan de orsakar sjukdom.
Område: 2.2

Fredrik Nilsson

Professor inom förpackningslogistik vid institutionen för designvetenskaper, samt Centre for Innovation Research – CIRCLE vid Lunds universitet (LU)
Fredrik Nilssons kompetensområde är hållbara leveranskedjor, förpackningslogistik, cirkulär ekonomi och komplexitetsteori.
Område: 2.2

Sandeep Jagtap

Universitetslektor inom teknisk logistik vid Lunds universitet (LU)
Hållbar logistik och hantering av försörjningskedjor, med specialisering på integrering av industri 4.0-teknologier, såsom IoT, Blockchain och AI, inom livsmedelstillverkning och relaterade sektorer för att förbättra resurseffektivitet och hållbarhet.