AP3 kommer att utveckla nya växtbaserade livsmedel från Sverige
AP3, delområde 3.1: Växtförädling och odling, där vi främjar diversifierade jordbruksmetoder och utvecklar nordiskt anpassade proteingrödor, med fokus på åkerböna och ärta för de norra regionerna i Sverige.
AP3, delområde3.2: Innovativ livsmedelsproduktion, där vi utforskar hållbara produktionstekniker och använder sidoströmmar från livsmedelsproduktion för nya produkter med hög marknads- och hållbarhetspotential. Vi kommer särskilt att fokusera på att utveckla nya kött- och mejerianaloger med förbättrade egenskaper, samt vetebaserat bröd med ökat fullkornsinnehåll.
AP3, delområde 3.3: Marknadstillträde och affärsmodeller, där vi analyserar konsumentacceptans för nya proteingrödor, utvecklar affärsmodeller och tar fram utbildningsmaterial och kit för hantering av råvaror från spannmål, baljväxter och oljeväxter för offentliga måltider under kriser.