Arbetspaket 3

Kontakta oss

Innovation och flexibilitet genom värdekedjan för livsmedel

AP3 kommer att utveckla nya växtbaserade livsmedel från Sverige

AP3 omfattar tre delområden 3.1, 3.2 och 3.3:

AP3, delområde 3.1: Växtförädling och odling, där vi främjar diversifierade jordbruksmetoder och utvecklar nordiskt anpassade proteingrödor, med fokus på åkerböna och ärta för de norra regionerna i Sverige.

AP3, delområde3.2: Innovativ livsmedelsproduktion, där vi utforskar hållbara produktionstekniker och använder sidoströmmar från livsmedelsproduktion för nya produkter med hög marknads- och hållbarhetspotential. Vi kommer särskilt att fokusera på att utveckla nya kött- och mejerianaloger med förbättrade egenskaper, samt vetebaserat bröd med ökat fullkornsinnehåll.

AP3, delområde 3.3: Marknadstillträde och affärsmodeller, där vi analyserar konsumentacceptans för nya proteingrödor, utvecklar affärsmodeller och tar fram utbildningsmaterial och kit för hantering av råvaror från spannmål, baljväxter och oljeväxter för offentliga måltider under kriser.

Område: 3.1

Cecilia Hammenhag

Docent i växtförädling, med specialisering inom genomikassisterad växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Cecilia Hammenhag är specialiserad på markör-egenskapsassociationer, domesticering av nya grödor samt anpassning av grödor till nya förhållanden och användningsområden.
Område: 3.1

Ola Lundin

Docent i ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
Ola Lundins expertområde är ekologi i multifunktionella och hållbara odlingssystem.
Område: 3.1

Åsa Grimberg

Forskare vid institutionen för växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Genetisk reglering av tidighets- och frökvalitetsegenskaper i baljväxter.
Område: 3.2

Cecilia Tullberg

Forskare i bioteknik vid institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap på Lunds universitet (LU)
Biotekniska metoder under processing för optimal användning och funktion av livsmedel, som spannmål, med vetenskapligt fokus på lagringstid, matsmältningsmodeller och lipider.
Område: 3.2

Jeanette Purhagen

Universitetslektor i livsmedelsteknik med inriktning mot livsmedelsstrukturer vid tekniska fakulteten (LTH), Lunds universitet (LU)
Utnyttjande och förädling av växtbaserade sidoströmmar, formulering och livsmedelsprocesser, textur, reologi och termiska egenskaper hos livsmedel och livsmedelskomponenter, cerealieteknologi och bakning.
Område: 3.2

Anna Kristina Edenbrandt

Docent i ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) via AgriFood Economics Center
Anna Edenbrandts forskning fokuserar på konsumenters preferenser och köpbeteende, med särskilt fokus på hur politiska styrmedel kan påverka matinköp i en mer hållbar riktning.
Område: 3.2

Carl Grey

Docent inom bioteknik vid institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap på Lunds universitet (LU)
Bioprocess- och enzymteknik kombinerat med analys, med specifikt fokus på kromatografiska och masspektrometriska metoder.
Område: 3.2

Francisco Vilaplana

Professor inom kolhydratbiokemi på avdelningen för glykovetenskap och direktör för KTH Food vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
Francisco Vilaplanas expertis är multistrukturell belysning av dietglykaner (stärkelse och kostfiber) och deras biotekniska utnyttjande för livsmedel och material.
Område: 3.3

Gun Hagström

Forskare och verksamhetsledare för SLU Food Lab vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Gun Hagström har expertis inom livsmedelsingredienser och nätverkskunskap inom livsmedelssystemet.
Område: 3.3

Jonas Nordström

Docent inom ekonomi på AgriFood Economics Center vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet (LU)
Jonas Nordströms forskning fokuserar på konsumentbeteende och hållbar konsumtion ur ett miljö- och hälsoperspektiv.
Område: 3.3

Thomas Kalling

Professor inom strategisk ledning vid Lunds universitet (LU) och Sparbanken Skånes Centrum för Hållbart Företagande (SSCEN)
Thomas Kalling leder flera grupper som forskar i nära samarbete med industri och myndigheter om strategiska förändringar i samhället, såsom hållbarhet, teknik, geopolitik med mera.