FORCE är ett kunskapscentrum med forskare från Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Kungliga Tekniska Högskola och AgriFood Economic Center. Tillsammans med några av Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter, dagligvarukedjor, samt offentlig sektor, ska centrat bygga tvärvetenskaplig kunskap om livsmedelssystemet för att stärka beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft.
Sveriges livsmedelssystem är sårbart: mycket av maten produceras utomlands och en stor del av vår livsmedelsproduktion är beroende av foder och gödsel som transporteras hit via långa logistikkedjor. Livsmedelssystemet är byggt för kostnadseffektivitet runt några få centrala noder, med minimal lagerhållning och korta hålltider, vilket innebär att en liten störning i en del av systemet kan få långtgående konsekvenser. Primärproduktion och livsmedelsindustri står dessutom inför stora utmaningar kopplat till miljömässig hållbarhet. I ett svenskt resilient livsmedelssystem kommer produkter baserade på spannmål, bönor och ärtor spela en stor roll.
FORCE ska driva tillämpade samarbetsprojekt och jobba med policyarbete. Genom att förbättra vår kunskap kan FORCE stärka grunden för svensk livsmedelsproduktion och öka dess konkurrenskraft och motståndskraft. Vårt mål är ett svenskt livsmedelssystem som är lönsamt i fredstid och hållbart i kristid.